Abakus – što je to?

Učiteljice naše škole sudjelovale na edukaciji

Abakus – što je to?

Od 4. do 7. studenoga 2016. godine u  Zagrebu je održan 3. međunarodni skup Abacus soroban. Predavač je bio Shungo Koa, profesor iz Japana, a skup je vodila Tatjana Tomec Enc, predsjednica Udruge Abacus Hrvatska. Sudjelovale su i naše učiteljice Natalija Zvelf i Elza Nadarević Baričić koje čeka i daljnja edukacija.

Što je Abacus soroban?

Soroban je naprava koja se koristi za  računanje. S pomoću sorobana objašnjava se na jednostavan i slikovit način prikaz brojeva i decimalnog sustava, izračunavaju se računske operacije korak po korak, stvara se pozitivno stajalište prema matematici i motiviraju se djeca, razvija se sposobnost mentalnog računanja.

To je način izvođenja računskih operacija (zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja) za koje nije potrebno  imati ni olovku, ni papir, ni računalo. To je japanska metoda računanja stara više od 500 godina. Danas, kada postoje mnoge vrste računala, Japanci se koriste sorobanom za sve vrste računanja, u poslovnim uredima i kod kuće. Sastavni je dio japanske kulture i Japanci rado predstavljaju njegovo korištenje diljem svijeta. Pokazalo se da učenici vrlo rado računaju na toj maloj, čarobnoj spravici.

Još jedan način rada s darovitima

Razmišljajući kako sve možemo raditi s darovitom djecom, odlučile smo se prijaviti na skup, dobro se educirati i od slijedeće školske godine i u našoj školi formirati dvije skupine učenika koje bi učile matematiku na abakusu, jednu skupinu učenika nižih razreda i jednu skupinu učenika viših razreda. Da bismo to mogle raditi, odnosno da bismo bile ovlaštene za rad, moramo odslušati prvi i drugi stupanj koji traju od 19. travnja do 1. svibnja 2017. godine, položiti ispite, nabaviti računaljke i krenuti – rekla nam je učiteljica Elza Nadarević Baričić.

Nadamo se da ćemo to sve uspješno ostvariti i u slijedeću školsku godinu krenuti s nekim novim, drugačijim načinom približavanja matematike učenicima te da će učenici koji vole matematiku biti zadovoljni. To će biti još jedan način rada s darovitom djecom u našoj školi – dodaje učiteljica Natalija Zvelf.

Želimo im uspjeh!

Pripremila: Justina Colić, 7. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: